22. heinäkuuta oli Norjan historian synkin päivä – nyt tragediasta esitetään uusi draamasarja!

22. heinäkuuta on fiktiivinen norjalainen draamasarja Anders Breivikin tekemien terroristi-iskujen jälkimainingeista.

Tietyillä päivämäärillä on tapana jäädä historiaan. Usein ne ovat sellaisia, jolloin on tapahtunut jotakin, mitä kukaan ei olisi olettanut tapahtuvaksi. Mukavat asiat kun yleensä vievät pitkän aikaa ja tapahtuvat suunnitellusti tiettynä aikana. Ikävät tapahtumat puolestaan voivat yllättää koska tahansa, oli kyse sitten jonkun kuolemasta tai useita henkiä vaativasta terroristi-iskusta.

Perjantai 22.7. vuonna 2011 on päivä, joka on painunut tiukasti norjalaisten mieliin. Tuolloin Anders Breivik -niminen mies teki kaksi terroristi-iskua – ensimmäisen pommilla Oslossa ja toisen kaksi tuntia myöhemmin Utöyan-saarella. Iskuissa kuoli 77 ihmistä.

Nyt käsikirjoittajat Sara Johnsen ja Pål Sletaune ovat halunneet käsitellä tapahtumia fiktiivisen draamasarjan muodossa. Sarjassa seurataan viittä kuvitteellista henkilöä, jotka joutuvat tavalla tai toisella osaksi terroristitekoa – poliisina, opettajana, lääkärinä, toimittajana ja islamia vastustavana bloggaajana. Ajallisesti sarja alkaa alkukesästä ennen tapahtumia ja loppuu Breivikin oikeudenkäyntiin.

Nykyisin 21 vuodeksi vankilaan tuomittu Breivik muuten tunnetaan uudella nimellä Fjotolf Hansen.

Kuusiosaista 22. heinäkuuta -sarjaa esitetään Yle Teema & Femillä sunnuntaisin kello 21.00.