Martin Scorcesen huippuklassikko nyt tv:ssä – päärooleissa Robert De Niro ja Jodie Foster

"You talkin' to me?"

Sanoja "legendaarinen" ja "klassikko" tulee herkästi käytettyä vanhoista ja suosituista elokuvista, mutta Taksikuskin (Taxi Driver) täytyy kiistatta olla yksi kaikkien aikojen suurimmista klassikkoelokuvista.

Martin Scorcesen supersuosittu draama seuraa mieleltään järkkynyttä sotaveteraania nimeltään Travis Bickle (Rober De Niro). Bickle on ahdistunut ja unettomuudesta kärsivä Vietanimin sodan veteraani, joka ajaa taksia New York Cityn kaikista pelottavimmilla ja rikollisimmilla alueilta. Ei siis ole ihmekään, että kyytiin tuppaa nousemaan jos jonkinlaista väkeä. Bicklen ihastuksena elokuvassa toimii Betsy (Cubill Shepherd), minkä lisäksi mies tahtoo suojella sutenöörin kynsiin tarttunutta 12-vuotiasta teinityttöä Iristä (Jodie Foster).

Taksikuski tehtiin aikanaan 1,3 miljoonan dollarin budjetilla, ja se onnistui raapimaan kokoon massiiviset 28 miljoonaa dollaria. Erään nettipalvelun mukaan elokuvan tekemän tuoton voi suurin piirtein viisinkertaistaa, jotta se vastaa nykyistä dollarinarvoa. Maailma tosin oli tuolloin hyvin erilainen muutenkin, joten nykypäivään ei Taksikuskia oikein saa enää verrattua. Parempi lienee vain todeta, että elokuva sai joka tapauksessa neljä Oscar-ehdokkuutta: parhaasta elokuvasta, parhaasta miespääosasta, parhaasta naissivuosasta (Jodie Foster) sekä parhaasta musiikista.

Taksikuski nähdään Yle Teema & Femillä torstaina kello 21.00.

Julkaistu 23.04.2020

Uusimmat

Radiojuontaja Juha Perälä Iltapululle: Siirryin radiosta televisioon! Sex Tape Suomen Marja Kihlström: Parien avoimuus yllätti! Mentalisti Noora Karma iloitsee Iltapululle uudesta sarjastaan: Vielä en voi paljastaa! Tv-toimittaja Sanna Ukkola Iltapululle: Palaute voi olla julmaakin! Piia Koriseva Iltapululle: Ohjelmani on koronavapaa!

Videot