Meteorologi Anniina Valtonen Iltapululle: Vielä ei voi ennustaa juhannuksen säätä!

Ylen pirteä meteorologi Anniina Valtonen antoi haastattelun Iltapululle.

Ylestä tuttu meteorologi Anniina Valtonen ei vielä uskalla ennustaa juhannuksen säätä. Mutta jotain sentään.

-Ei sitä pysty vielä tässä vaiheessa tarkkaan sanomaan (9.6.) Keskipitkät ennusteet ulottuvat noin 12 päivän päähän, eikä niin pitkälle ole järkevää antaa päiväkohtaista ennustetta. Lähinnä säätyyppiä eli onko kylmää/lämmintä tai sateista/kuivaa (ilman yksityiskohtia) voidaan arvioida kymmenen vuorokauden päähän. Perussääennuste on luotettava 3-5 vrk päähän. Oikein epävakaisessa säässä ensimmäisen vuorokauden sääennuste voi olla todella hankala tehdä.

Eli vielä emme voi täysin ennustaa juhannuksen säätä.

-Jos jotenkin karkeasti arvioi juhannusviikon säätä, niin lämpötilojen osalta näyttäisi olevan muutaman asteen tavanomaista lämpimämpää, Suomen säähän näyttäisi yhä vaikuttavan korkeapaine ja sää on kuivaa. Jos tämä pitää paikkansa eikä muutoksia tule, voi olla ettei juhannuskokkoja pääse polttamaan, Anniina sanoo.

Anniina on tunnettu iloisena ja positiivisena ihmisenä. Mistä Anniina saa positiivisuutensa?

-En osaa sanoa. Minulla on tapana jättää omat siviiliarjen huolet ja murheet työpaikan oven ulkopuolelle. Se ei ole työkaverieni syy, jos olen noussut aamulla väärällä jalalla. Innostun helposti, joten pelkkä työkavereiden näkeminen ja säähän perehtyminen saa minut töissä hyvälle tuulelle. Pidän työstäni todella paljon.

Onko Anniinalla sitten koskaan huonoja päiviä.

-On minullakin huonoja päiviä. Koti on minun turvapaikkani. Puran siellä kaikki tunteet eli en ole 24/7 positiivinen ja iloinen, mutta suurimman osan ajasta kyllä. Olen optimisti ja pyrin etsimään/ajattelemaan asioista ja ihmisistä hyvää.

Miten Anniina meni töihin televisioon? Ensimmäisen kerran Anniina nähtiin Nelosen säätä ennustamassa.

-Eerikäisen Matti houkutteli minut aikoinaan Neloselle koekuvauksiin. Olin silloin töissä Ilmatieteen laitoksella sääpäivystyksessä enkä edes hakenut telkkariin töihin. Kuvaukset meni hyvin ja sille tiellä jäin. Tein useamman vuoden kahta työtä eli sääpäivystyksessä osan työajasta ja Nelosen kartoilla loput. Nelosen työt ajettiin alas muistaakseni 2016. Jatkoin hommia sääpäivystyksessä täyspäiväisesti, kunnes YLE:llä tarvittiin tuurausapua. Teen tällä hetkellä puolet työajastani YLE:llä ja loput sääpäivystyksessä Ilmatieteen laitoksella. Minulla on jälleen kaksi työtä.

Millaista palautetta Anniina saa?

-Palautetta tulee laidasta laitaan niin positiivista kuin negatiivista. Monia häiritsee iloisuuteni ja toiset ovat siitä aivan innoissaan. Palautetta tulee monesti siis epäolennaisista asioista eikä itse sääennusteen osumisesta tule juuri mitään kommenttia. Ennusteet ovat siis ilmeisesti hyviä niin kauan kuin kukaan ei kommentoi.

Anniina saa palautetta jopa vaatteistakin.

-Palautetta tulee vaatteistani, ulkonäöstäni, tavastani olla/seistä karttojen edessä, painostani yms… Ilkeitä kommentteja ei saa ottaa itseensä. Monesti valikoin pelkän palautteen otsikon perusteella kannattaako sitä lukea.

Anniinalle on jäänyt mieleen tietyt tv-lähetykset.

-Mieleenpainuneita lähetyksiä on paljon. Nelosen ajoilta muistan, kuinka poltin vahingossa höyrystimellä käteni noin puolituntia ennen lähetystä. Käteni käärittiin kylmäkääreisiin ja hymyllä peittelin kivun ja poltteen suoran lähetyksen aikana. YLE:ltä on jäänyt mieleen illan lähetys, kun näkyi teknisten ongelmien takia vain yksi sääkartta, jonka pohjalta piti kertoa kaksi minuuttia tulevasta säästä.

-Harvemmin seuraan sääennusteita vapaa-ajalla. Seuraan lähinnä silloin, jos tiedän että jotain mielenkiintoista on tapahtumassa. Monesti riittää aamulla vilkaisee vähän pilviä tai tutkaa. Niistä saan riittävän tiedon tulevaan päivään. En osaa suhtautua sääennusteisiin enää niin kuin muut. Rupeen analysoimaan liikaa ja miettimään työasioita.

Julkaistu 10.06.2020

Uusimmat

Radiojuontaja Juha Perälä Iltapululle: Siirryin radiosta televisioon! Sex Tape Suomen Marja Kihlström: Parien avoimuus yllätti! Mentalisti Noora Karma iloitsee Iltapululle uudesta sarjastaan: Vielä en voi paljastaa! Tv-toimittaja Sanna Ukkola Iltapululle: Palaute voi olla julmaakin! Piia Koriseva Iltapululle: Ohjelmani on koronavapaa!

Videot