Suosittu Hollywood-ohjaaja kertoo, kuinka Hollywood saataisiin tukemaan mustia elokuvantekijöitä paremmin – "Olen puhunut tästä jo vuosia"

Spike Lee tunnetaan muun muassa Oscar-palkitusta elokuvastaan BlacKkKlansman.

Kun tummaihoinen siviili George Floyd kuoli valkoihoisten poliisien käsittelyssä vain vähän aikaa sitten, osui linnunkakka isosti tuulettimeen. Jenkkipoliisien toiminnasta löytyvien epäkohtien lisäksi mieltä on viime aikoina osoitettu ylipäätään solidaarisuuden puolesta ja rasismia vastaan – niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa ja monessa muussakin maassa.

Moni on valmis vastuuttamaan tummien huonosta tilanteesta Yhdysvalloissa myös Hollywoodia, joka tietenkin ihmiskuvauksillaan vaikuttaa paljon asenteisiin. Nyt tunnettu ja itsekin tummaihoinen ohjaaja Spike Lee on Cinemablendille antamassaan haastattelussa kommentoinut, mitä Hollywood voisi tehdä auttaakseen tummaihoisia filmintekijöitä.

– Vastaus on hyvin yksinkertainen. Me tarvitsemme mustia ja tummia ihmisiä myös ylevin rooleihin portinvartijoiksi. Siis sellaisiksi tyypeiksi, joilla on valta näyttää vihreää valoa. Hyvin harvoin elokuvastudioilla on värillisiä ihmisiä päättämässä, mitä elokuvia tehdään ja mitä ei tehdä. Olen puhunut tästä jo vuosia, eikä asiaan ole vielä tullut muutosta.

Lee totesi samankaltaisten muutosten auttaneen jo Oscar-gaalan tapauksessa. Gaalassahan valittiin viime vuonna historiallisesti ensimmäistä kertaa vuoden parhaaksi elokuvaksi eteläkorealainen Parasite, minkä lisäksi myös Leen oma BlacKkKlansman onnistui saamaan palkinnon sovitetusta käsikirjoituksesta.