WikiLeaksista tehty vuoden 2013 elokuva nyt televisiossa – pääosassa Benedict Cumberbatch

Viides valta (Fifth Estate) on Bill Condonin ohjaama trilleri.

Julian Assangen kehittämä WikiLeaks on erittäin merkittävä nettisivusto. Sen ideana on tarjota asioista tietäville ihmisille mahdollisuus vuotaa julki esimerkiksi poliittisia ja kaupallisia asiakirjoja ilman pelkoa kiinnijäämisestä. Alun perin sivusto suunniteltiin parantamaan sananvapauden asemaa erityisesti sellaisissa alueilla, joissa asioista ei perinteisesti saa julkisesti puhua. Tänä päivänä kuitenkin myös länsimaissa käytetään palvelua varsin ahkerasti. Esimerkiksi Yhdysvaltojen asioista on kuulunut julkisuuteen milloin mitäkin yllättävää.

Viides valta -elokuva on omaelämäkerrallinen trilleri juurikin WikiLeaksista. Suosittu Benedict Cumberbatch esittää elokuvassa sivuston perustajaa Julian Assangea ja Daniel Brühl sivuston entistä tiedottajaa Daniel Domschelt-Bergiä. Elokuva on saanut vaikutteita muun maussa tiedottaja-Danielin kirjoittamasta kirjasta nimeltään Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange and the World's Most Dangerous Website.

Viides valta sai vuonna 2013 kritiikkiä Assangelta itseltään, joka sanoi elokuvan olevan vakava ja valheellinen propagandahyökkäys WikiLeaksia ja sen henkilökuntaa vastaan.

Viides valta esitetään Hero-kanavalla maanantaina kello 21.00 sekä lauantaina kello 19.00.

Julkaistu 18.05.2020

Uusimmat

Radiojuontaja Juha Perälä Iltapululle: Siirryin radiosta televisioon! Sex Tape Suomen Marja Kihlström: Parien avoimuus yllätti! Mentalisti Noora Karma iloitsee Iltapululle uudesta sarjastaan: Vielä en voi paljastaa! Tv-toimittaja Sanna Ukkola Iltapululle: Palaute voi olla julmaakin! Piia Koriseva Iltapululle: Ohjelmani on koronavapaa!

Videot