, Yle Teema & Fem
Del 8 av 8: Ris. Yuan Longping har vigt sitt liv åt att hitta superriset, det som ger perfekta skördar. Vid 82 års ålder är han ganska nära att lyckas. I en annan ände av Kina bor risbonden Lu Zhengzhong. Hans drömmar är mer jordnära, men lika svåra att förverkliga. Lu hoppas att han en dag kan bjuda sina föräldrar på en resa till huvudstaden Peking. Programledare: Fredrik Önnevall.
Tulevat lähetykset Edelliset lähetykset
Tilaa sähköpostiisi ilmoitus tulevista lähetyksistä
- · Yle Teema & Fem
Del 8 av 8: Ris. Yuan Longping har vigt sitt liv åt att hitta superriset, det som ger perfekta skördar. Vid 82 års ålder är han ganska nära att lyckas. I en annan ände av Kina bor risbonden Lu Zhengzhong. Hans drömmar är mer jordnära, men lika svåra att förverkliga. Lu hoppas att han en dag kan bjuda sina föräldrar på en resa till huvudstaden Peking. Programledare: Fredrik Önnevall.
- · Yle Teema & Fem
Del 8 av 8: Ris. Yuan Longping har vigt sitt liv åt att hitta superriset, det som ger perfekta skördar. Vid 82 års ålder är han ganska nära att lyckas. I en annan ände av Kina bor risbonden Lu Zhengzhong. Hans drömmar är mer jordnära, men lika svåra att förverkliga. Lu hoppas att han en dag kan bjuda sina föräldrar på en resa till huvudstaden Peking. Programledare: Fredrik Önnevall.
- · Yle Teema & Fem
Del 5 av 8: Kinakål. Familjen Gao har hakat på den senaste storstadstrenden, de har skaffat kolonilott. Där odlar de bland annat kinakål, som är totalt missförstådd i Sverige, men som länge varit en av Kinas viktigaste grönsaker. Kinakål har till och med upphöjts till konst. Fotografen Ju Duoqi har blivit berömd långt utanför Kinas gränser sedan hon förvandlat den trista kinakålen till undersköna kvinnor. Programledare: Fredrik Önnevall.
- · Yle Teema & Fem
Del 4 av 8. Soja. När Dong Linfa var 20 år fick han jobb som Mao Zedongs personlige kock. Han berättar hur den beryktade ledaren var privat, samtidigt som han lagar den gamle diktatorns favoriträtt, rödkokt sidfläsk. Sojan spelar en helt avgörande betydelse i denna maträtt, som i så många andra, bland annat den allt mer populära snabbmaten ris med soja. Programledare: Fredrik Önnevall.
- · Yle Teema & Fem
Del 2 av 8: Hajfenor. Handeln med hajfenor i Kina blir allt större. Att kunna bjuda på hajfenssoppa ger status, trots att vissa hajarter riskerar att utrotas. Som väl är finns det krafter som vill stoppa traditionen. Möt Fang Minghe som kämpat hela sitt liv för att stoppa handeln med utrotningshotade djur. Vi får också lära oss att göra vegetarisk hajfenssoppa, en rätt som syns allt oftare på menyn. Programledare: Fredrik Önnevall.
- · Yle Teema & Fem
Programledaren Fredrik Önnevall är tillbaka med en ny säsong av Kinas mat. Del 1 av 8. Risvin. Wang Ying och Chen Feng ska gifta sig. En spåkvinna har utsett den mest lyckosamma dagen och nu följer den inhyrda orkestern varje steg de tar. Bröllopsindustrin i Kina omsätter miljarder, men för många har det blivit för dyrt att gifta sig. Risvinet står i centrum, det går som en röd tråd genom hela bröllopet. Man skålar i risvin för brudparets lycka, men det är även en viktig ingrediens i kinesisk matlagning.
- · Yle Teema & Fem
Del 8 av 8: Ingefära.I den kinesiska kokkonsten anses matens medicinska effekter lika viktiga som smaken. Ingefäran spelar en dubbelroll som både krydda och naturmedicin. Fredrik Önnevall besöker Dr. Li i hans mottagning där han ägnar sig åt traditionell kinesisk medicin. I det stora förrådet av torkade örter och växter har ingefäran sin givna plats. På fälten i Sichuan är det skördetid. Den verkliga delikatessen är de späda nya skotten på rotknölarna.
- · Yle Teema & Fem
Del 7 av 8: Nudlar. I norra Kina är det nudlar, inte ris, som är basfödan, gärna till både frukost, lunch och middag. Nudlarna har sitt hem i inlandsprovinsen Shanxi, vilket också är kolgruvedistriktet framför andra.Fredrik Önnevall besöker familjen Han där hustrun lagar nudlar samtidigt som hon oroar sig för om mannen ska klara av ännu en arbetsdag i gruvan utan att förolyckas.Nudeltillverkning kan också upphöjas till skön konst. Den lärs ut på den tvååriga nudelkockutbildningen som Fredrik besöker.
- · Yle Teema & Fem
Del 5 av 8: Anka. I det moderna Kina har också kinesernas smak förändrats. Fredrik Önnevall möter Mu Min, en av det nya Kinas framgångsrika entreprenörer. Hans affärsidé är att erbjuda pekinganka anpassad för moderna storstadsbor. En bit utanför Peking möter Fredrik också ankuppfödaren Wang Peng som lever i en annan ekonomisk verklighet. Medan en måltid på en av Mu Mins restauranger kan kosta 1 800 kronor, säljer hon fortfarande sina ankor för en krona styck.
- · Yle Teema & Fem
Del 5 av 8: Anka. I det moderna Kina har också kinesernas smak förändrats. Fredrik Önnevall möter Mu Min, en av det nya Kinas framgångsrika entreprenörer. Hans affärsidé är att erbjuda pekinganka anpassad för moderna storstadsbor. En bit utanför Peking möter Fredrik också ankuppfödaren Wang Peng som lever i en annan ekonomisk verklighet. Medan en måltid på en av Mu Mins restauranger kan kosta 1 800 kronor, säljer hon fortfarande sina ankor för en krona styck.
📺 Iltapulun TV-visa
Visa alkaa mainoksen jälkeen.